In plaats van met een template te werken, kun je ook een menusysteem door je website niet in HTML maar in PHP te schrijven. PHP heeft het voordeel dat je site heel lichte bestanden zal hebben en dat nieuwe je oorspronkelijke broncode kan zien. Een nadeel is wel dat je PHP-bestanden enkel online kan zien en niet offline met een browser. Alle providers ondersteunen ook niet PHP.
STAP 1: Maak met DIVs je index.html of je opstartpagina. Zorg voor een horizontale banner en dan in de tweede rij een linkermenu met daarnaast rechts een tekstvak en eindig ten slotte met een derde horizontale rij over de hele breedte, die je footer noemt. Hier komt je Copyrightverklaring. Je kunt hiervoor natuurlijk altijd een DIVsite van de vorige lessen recycleren.
STAP 2: Sla dit bestand op als main.php.
STAP 3: Ga naar je code venster. Op de plaats waar het tekstvak moet verschijnen, zet je de volgende swtich-phpcode:
<?php
switch(strtolower($_GET['pagina']))
{
/* Hieronder komen al je webpagina’s. */
case "welkom"; $pagina="welkom.php"; break;
}
include($pagina);
?>
STAP 4: Al je webpagina’s die moeten verschijnen in het tekstvak zal je in de switchcode steeds een naam moeten geven. Momenteel is dat al geregeld voor een webpagina die “welkom.php” heet en die krijgt als naam “welkom”. De formule ziet er dus als volgt uit:
case "naam_voor_je_webpagina" ; $pagina="naam_van_het_bestand.php"; break;
Stel dat je nog een gastenboek en teampagina wil dan moet je de switchcode als volgt aanpassen:
<?php
switch(strtolower($_GET['pagina']))
{
/* Hieronder komen al je webpagina’s. */
case "welkom"; $pagina="welkom.php"; break;
case "teampagina"; $pagina="teampagina.php"; break;
case "gastenboek"; $pagina="gastenboek.php"; break;
default: $pagina="welkom.php"; break;
}
include($pagina);
?>
Zorg ervoor dat de naam na “case” altijd overeenkomt met de bestandsnaam zonder php. Dat maakt het coderen een stuk eenvoudiger!
STAP 5: Een php-bestand verschilt van een html-bestand doordat je enkel de code krijgt die normaal tussen de <body>-tags staat.
Hier is bijvoorbeeld de code voor welkom.php.
<h1>welkom</h1>
Hier komt mijn homepage.
Maak de volgende php-bestanden aan: teampagina.php en gastenboek.php. Zet op teampagina.php de titel Teampagina en op gastenboek.php de titel Gastenboek.
STAP 6: Maak nu in de DIV van het linkermenu je menu. Een hyperlink naar php ziet er wel heel anders uit dan een hyperlink naar een gewoon HTML-bestand. Bekijk eens hieronder de hyperlink naar welkom.php.
<a href="main.php?pagina=welkom">Link 1</a>
Om het even waar deze hyperlink staat, dan zal de tekst van het bestand welkom.php geladen worden op de plaats waar je eerder de switch-php-code geplaatst had.
Iedere hyperlink naar een php-bestand begint dus met “main.php?pagina=…” en op de plaats van de drie puntjes komt de naam die je php-bestand na “case” kreeg in de main.php. Maak ook hyperlinks naar gastenboek.php en naar teampagina.php.
STAP 7: Sla je main.php op als index.php.
STAP 8: Load al je bestanden (ook de main.php) op naar je webruimte en geniet van het resultaat. Roep mij om alles te laten zien.
STAP 9: DE UITDAGING!!!
Zoek een formmail.php code systeem om een reservatiemenu voor tickets voor een toneelvoorstelling te laten werken en ontwerp dat online reserveringsmenu..
Last update 12.09.2013